Empâtik és un programa d’Educació Socioemocional propi, que he creat per donar resposta a la necessitat d’educar persones empàtiques; capaces de connectar amb les emocions dels altres, comprendre-les i actuar en pro del seu benestar. Una metodologia que posa en joc i reforça les diferents competències emocionals, promou les relacions socials saludables i facilita la convivència entrenant cinc passos molt senzills: observar, escoltar, pensar, sentir i actuar.
Aplicable a qualsevol edat i context, està pensat per desenvolupar la consciència emocional, ampliar el vocabulari, reforçar la capacitat d’identificar diferents emocions, comprendre-les i regular-les. Estimular i fomentar l’Escolta Activa, identificar i neutralitzar creences i prejudicis que poden condicionar la nostra capacitat empàtica, obrint-nos a l’experiència emocional de l’altre sense judicis ni reinterpretacions. Aportant recursos per aprendre a cuidar i acompanyar a l’altre, des del respecte i la llibertat.
L’enfocament restauratiu és una forma d’entendre les relacions, la convivència i el conflicte que té en compte la perspectiva única i valuosa de cadascú, que cal ser escoltada; la influència que tenen els pensaments sobre les emocions i les emocions, sobre les accions i que tot allò que fem té un impacte sobre el nostre entorn. Posa al centre les necessitats perquè cadascú pugui donar el millor de sí i reconeix la capacitat de les persones afectades per un conflicte o per un problema com les millors situades per resoldre’l.
Partint d’aquests principis i del treball en cercle, les pràctiques restauratives i relacionals ens ajuden a construir relacions empàtiques i saludables que afavoreixen la convivència i el benestar individual i del grup.